Idrottshögskolan medverkar i O-Ringen 2018

[2018-07-16] Lördag 21 juli invigs O-ringen, sommarens stora orienteringsfest. Etapperna för de olika orienteringstävlingarna kommer att genomföras i vacker och spektakulär terräng runtomkring Örnsköldsvik. I samband med tävlingarna bjuder Idrottshögskolan in till två inspirerande eftermiddagar med föreläsningar och samtal på lilla scenen i foajén på Fjällräven arena.

Idrottshögskolan vid Umeå universitet kommer finnas med på sommarens stora orienteringsfest. Måndag den 23 juli samt onsdag 25 juli bjuder Idrottshögskolan in till två inspirerande och kostnadsfria eftermiddagar på lilla scenen i foajén på Fjällräven arena.

Program måndag 23 juli

kl. 16.00 Studera vid Umeå universitet

Umeå universitet är en plats för forskning och högre utbildning, där gränser bryts och människors olikheter uppmuntras. Vid universitetet studerar ca 34 000 studenter. Kom förbi och träffa några av dem! Orienterare och skidorienterare som studerar vid orienteringens utvecklingscentrum på Idrottshögskolan finns på plats. Umeå universitet är sedan 2015 Riksidrottsuniversitet och har elitidrottsavtal.

kl. 17.00 Styrketräning för uthållighetsidrottare

Stefan Sandlund, fystränare Idrottshögskolan

Stefan Sandlund kommer att tala om hur träning kan öka styrkan och vad det kan ge för din prestation. Han arbetar som fystränare till riksidrottstudenter på Umeå universitet. Stefan Sandlund har en egen idrottslig bakgrund inom friidrottens hopp- och sprint­grenar, och har sedan mitten på 90-talet arbetat som fystränare åt individuella idrottare och lag på högsta nivå.

kl. 18.00 Orienterare med besvär i rygg, höft eller knä. Vad kan du själv göra? Hur ska du själv göra?

Ulrika Aasa, universitetslektor

Ulrika Aasa undervisar och forskar på Umeå universitet om hur kroppen fungerar, vad man ska göra om den inte fungerar som man tänkt sig, och hur man kan förebygga besvär i rygg, höft och knän. Hon arbetar också som sjukgymnast och träffar elitidrottare i behov av specifika övningar för sina besvär. På föreläsningen kommer hon att beskriva varför man behöver träna vissa specifika muskelgrupper lite extra när man är orienterare och visa hur man gör detta.

Program onsdag 25 juli

kl. 16.00 Studera vid Umeå universitet

kl. 17.00 Mensstyrd träning för optimal och hälsosam prestationsutveckling

Lisbeth Wikström-Frisén, medicine doktor i idrottsmedicin

Träna smart, maximera prestationen och satsa på en hälsosam och hållbar prestationsutveckling. Om detta talar Lisbeth Wikström-Frisén som arbetar som lärare på Tränarprogrammet och forskar inom området kvinnor och träning. Hon har skrivit avhandlingen “Training and hormones in physically active women, with and without oral contraceptive use” och är en av författarna till boken “Kvinnor och träning” som ges ut av SISU Idrottsböcker.

kl. 18.00 Motivation – antingen har du det, eller så har du det inte?

Marius Sommer, doktor i idrottspsykologi, forskare och lektor

Marius Sommer talar om hur olika typer av motivation och motiva­tionsklimat påverkar idrottares förutsättningar för lyckade presta­tioner. En föreläsning riktad till elitidrottare så väl som motionärer och tränare. Marius Sommer var professionell snowboardåkare under 10 år och har varit verksam som mental rådgivare i många olika sammanhang, bland annat för Svenska Snowboardlandslaget under OS 2014 och för Umeå universitets elitidrottsstudenter.

Varmt välkomna!

Inbjudan och program: Idrottshögskolan vid Umeå universitet bjuder in till två inspirerande eftermiddagar med föreläsnignar och samtal