HeadlineImage

Hälsa på Campus

Hösten 2017 lanserade Idrottshögskolan konceptet "Hälsa på campus" (f.d. Studentsportardagen). Projektet är en del i en satsning på hälsa och friskvård vid Umeå universitet. Hälsa på campus erbjuder studenter och anställda kostnadsfria aktiviteter och föreläsningar. Onsdag den 12 september 2018 arrangeras Hälsa på campus på nytt.

Hälsa på campus kommer att hållas en gång per termin (onsdag vecka 37, samt fettisdagen) med olika teman. Temat för hösten -17 samt våren -18 var Träna Hjärna.

Program Hälsa på campus 2018-09-12

Programmet för Hälsa på campus programmet förmedlar både vetenskap och inspiration.

Föreläsningar i Hörsal A, Lindellhallen

Tid Föreläsningsrubrik  Föreläsare
kl.12:00-12:10

Innovationstävling - Rörelseutrymme på Campus!

I samband med Hälsa på campus går startskottet för Umeå universitets stora innovationstävling - Rörelseutrymme på Campus! Tävlingen kommer att bestå av lag sammansatta av studenter från olika utbildningar och bakgrund som tillsammans utvecklar en innovationsidé som främjare rörelse och rekreation på campusområdet. Anmälan kan ske individuellt eller lagvis. Tävlingen genomförs inom ramen för projektet NordInC i samarbete med Akademiska hus.

Läs mer: Innovationstävling för team av studenter från olika program och inriktningar 
 

Akademiska Hus och NordIC Innovation Center for physical activity and healt

kl.12:15-12:45

Rörelserikedom - Hur många bokstäver har du i ditt rörelsealfabet?
Lars Bergström


ABakåtböjningCDEFångaGHängaIJKnäböj
LMNOPQRotationSTUtfallVWXYZÅÄÖ


Rörelsevariation är en av nycklarna till en god allmän hälsa, den här föreläsningen inspirerar till reflektion kring egna beteenden i träning, jobb, fritid. Föreläsningen riktar sig till DIG, oavsett om du aldrig rör på dig eller är i ständig rörelse, till dig som tränar eller aldrig någonsin skulle komma på tanken att träna. Kom och lyssna - för en allmänt rikare allmänhälsa.

Lars Bergström är fysioterapeut och personlig tränare på IKSU.

 
kl. 12:50-13:35 Konditionsträning? Inte min grej...
Malin Lundskog

En föreläsning om hur både soffpotatisar och prestationsprinsessor kan göra konditoinsträning till en vana och varför de borde göra det. För dig som vet att träning är viktig för att skapa energi och orka göra allt du vill göra och som har dåligt samvete oavsett om du tänker på dig själv och tränar eller om du tänker på andra och hoppar över träningen (fast du vet att du borde...). Ta chansen till konkreta tips, aha-upplevelser och världens möjlighet att så hål på dina (inbillade?) ursäkter. 

Malin Lundskog är hälsokreatören som får dig att sänka axlarna, släppa det dåliga samvetet och dessutom få tid och energi över till att leva livet medan det pågår.
 
kl. 13:40-14:10 Motivation - varför gör vi det vi gör!
Marius Sommer

De flesta av oss är överens om att motivation är viktig för att nå framgång. Men vad är egentligen motivation och vad kan man göra för att öka sin motivation? Det här är en föreläsning om vad vi väljer att göra eller inte gör i livet, vilka faktorer som påverkar hur mycket energi och tid vi är villiga att lägga ner för att nå dit vi vill, samt hur länge vi håller ut. 

Marius är doktor i idrottspsykologi, forskare och lektor vid Umeå universitet. Marius har varit professoinell snowboardåkare under 10 år och har varit verksam som mental rådgivare för bland annat Svenska Snowboardlandslaget och för Umeå universitets elitidrottsstudenter. Delar av Marius forskning är kopplat till motivation och målsättning samt hur dessa variabler samverkar med utveckling och prestation. 
 
kl.14:15-15:00 Hållbar hälsa - hållbar prestation
Ann-Sofie Forsmark


Alla pratar om hälsa och det skrivs oändligt med tips överallt. För att inte tala om den miljardinstustri som hälsobranschen är. Vi har aldrig vetat så mycket om vad som får oss att må bra, men trots det mår många dåligt, eller känner i alla fall att hälsa är svårt. Men hälsa är förusättningen för allt vi vill göra i livet. Oavsett om du bara vill trivas med livet, klara dina studier eller prestera på jobbet är ditt välmående den avgörande faktorn. så månste göra det enkelt. Och fokusera på rätt saker, på rätt sätt.

Ann-Sofie Forsmark är hälsomanagementkonsult och har jobbat med hälsa i närmare 20 år både i Sverige, England och Australien. Hon arbetar mot stora som små organisationer, chefer och medarbetare för att stötta i hållbar prestation oavsett verksamhet och utmaning.
 
kl.15:05-15:35 Att se längre än vad näsan räcker
Johanna Stenling


Vitken av att prioritera kreativitet för att uppnå hållbar arbetsglädje. Föreläsningen riktar in sig på kreativitet och hur viktig den är för hälsan och glädjen på en arbetsplats.

Johanna är psykolog och arbetar på Feelgood, universitetets företagshälsovård.
 

Drop-in Workshop (ingen föranmälan krävs)

Tid Titel Lokal
kl. 12:00-13:00 Hälsopromotion! Självhjälp vid stress
Maria Nordin


Genom att förstå vad stress är och varför vi stressar kan vi hitta strategier för att minska vår vardagliga stress. i denna workshop kommer vi att prata om både fysiska och mentala metoder för att hantera och minska vardagslivets påfrestningar. 

Maria Nordin är docent i psykologi och forskar samt undervisar främst  om hälsopsykologi. 

Begränsat antal platser!
Samvetet, Samhällsvetarhuset
kl. 13:00-14:30

samt

15:00-16:30 
 

Träning vid nack- och skulderbesvär 
Eva Tengman och Ulrika Aasa

Fysioterapeuterna Eva Tengmang och Ulrika Aasa bjuder in till workshop med 30 minuters föreläsning följt av diskussioner och rådgivning i grupp med praktisk demostration av styrketräning för nacke och skuldra.

Begränsat antal platser!

Samvetet, Samhällsvetarhuset
kl. 13:00-14:30 Att se längre än vad näsan räcker
Johanna Stenling och Stina Nilsson


Riktar sig till Universitetsanställda och lägger fokus på hur vi kan ge ökad plats åt kreativiteten i vårt arbete och varför, samt vikten av att prioritera kreativitet för att uppnå hållbar arbetsglädje.

Johanna är psykolog och Stina Nilsson fysioterapeut och ergonom. De båda arbetar på Feelgood, universitetets företagshälsovård.

 
Universitetsklubben, Universum
kl. 13:00-14:30

Walk and talk
Claus Jocheim, kurator Studenthälsan


Studenthälsan bjuder in till korta samtal om existentiella frågor under promenader runt campusdammen. Frågorna kan exempelvis handla om: Varför är vi här i livet? Vad behöver jag för utvecklas i livet? Hur kan jag stödja andra att utvecklas?

Vi samlas på bron mellan Universum och Samhällsvetarhuset. Claus Jochheim, kurator på Studentcentrum/Studenthälsan, håller en kort introduktion och parar i hop dig med en annan student. Varje par promenerar en kvart i en slinga runt dammen,och tillbaka vid bron får du en ny samtalspartner för en ny samtalspromenad. Vill du få möjligheten till flera samtal är du välkommen att delta under hela tiden (1,5 timme). Samtalen kan komma att föras på engelska om studenter delta som inte pratar svenska. Ingen anmälan krävs.

Vid frågor, välkommen att kontakta: Claus Jochheim, kurator.

Mötesplats: bron mellan campusån mellan Universum och Lindellhallen
kl. 15:00-17:00 Livskompass, en kreativ workshop med collageteknik
Annika Enmark och Margareta Hultman, Studenthälsan


En utforskande, kreativ workshop där du får ägna dig åt dina livsvärderingar. Vi utgår från livskompassen som används inom den psykologiska inriktningen ACT. 

Annika Enmark arbetar som psykiatrisjuksköterska och Margareta Hultman som kurator på Studenthälsan.

Begränsat antal platser, max 15 deltagare. Endast för studenter!


 
Universitetsklubben, Universum

Aktiviteter med föranmälan

Tid Aktivitet Lokal
kl.12:30-17:00 Friluftsvandring längs med Tavelsjöleden med IKSU Frilufts
 

"För dig som som skulle vilja komma ut i naturen anordnar IKSU Frilufts en kostnadsfri vandring längs med Tavelsjöleden med en eventuell tur upp på Tavelsjöberget. Vi åker från Universum 12.30 med minibuss, sedan vandrar vi, fikar och ser till att vara tillbaka på campus senast klockan 17. Du behöver ta med dig kläder efter väder, bra skor och en termos med något varmt att dricka och/eller en vattenflaska. Guidning och något energi påfyllande bjuder Frilufts på!"

Kostnadsfri transport med minibussar från Universum. Max 16 personer. Avresa kl. 12:30, tillbaka ca kl. 17:00.
Till anmälan
Samling vid parkeringen utanför Universum
kl.13:00-14:30

Styrketräning - rena medicinen
Lars Berglund


Lars bjuder in till workshop på temat säker och effektiv styrketräning. En kort föreläsning följt av praktisk träning av marklyft med skivstång. Fokus på effektiv och säker lyftteknik. 

Lars Berglund är Med. Dr i fysioterapi. Till vardags arbetar Lars på sin landstingsanslutna fysioterapeutmottagning Funktion och Prestation på Badmintonstadion samt håller regelbundet kurser och föreläsningar koppat till styrketräning. Han forskar om skador och lyftteknik samt har tränat och tävlat i styrkelyft i 16 år. 

Begränsat antal platser!
Till anmälan
 

Idrottslabbet

kl.
11:00
14:00 samt 18:00

Vad är IKSU och hur fungerar det?

Boka en introduktion och rundvandring i Europas största träningsanläggning. Ta med hela enheten, arbetslaget, kollegan eller kursaren - IKSU har ett upplägg åt alla och har svaret på hur just er arbetsplats kan bli mer hälsosam. 

Anmälan stängd.
 
IKSU Sport
kl. 11:00-15:00

Massageworkshop av och med 
Fysioterapeutstudenter vid Umeå universitet

Lär dig grunderna i klassisk massage! Du kommer både att få och ge massage i denna workshop. Massagen fokuseras till nack- och axelområdet i sittande position.

Begränsat antal platser!

Till anmälan
 

201d samt 201e, Samhällsvetarhuset

Aktiviteter i Lindellhallen

Tid Aktivitet Lokal
kl.12:00-15:30

Try it out mässa - Runt om i Lindellhallen visar Umeås rika föreningsliv upp sig och erbjuder prova-på-aktiviteter.

En mässa där ni får möjlighet att testa allt mellan himmel och (under) jord!

Lindellhallen

kl.12:00-15:30

Testa din rörlighet
Fysioterapeutstudenter ger tips på individuell träning för ökad rörlighet.
 
Lindellhallen
kl. 12:00-15:30 Testa din styrka och få teknik- och träningscoachning
Studenter från Tränarprogrammet ger tekniktips i bl.a. benböj och marklyft. Passa på att ställa frågor om träning!
 
Lindellhallen
kl. 12:00-15:30 Mätt på åsikter och hungrig på kunskap?

Välkommen att smaka på en hälsoshot och ställa frågor till studenter från Kostvetenskap.
 
Lindellhallen
kl. 12:00-15:30 UB tipsar om aktivt sittande, kom och testa!
 
Samling utanför Lindellhallen
kl. 12:00-15:30 Prova på orientering
Gå, jogga eller spring och testa enkla orienteringsbanor på och kring campus med eller utan elektronisk tidtagning. Mer info i Umeå OK:s monter i Lindellhallen.
 
Lindellhallen

Övriga aktiviteter - Drop in

Aktiviteter

Tid Aktivitet Lokal
kl. 12:00-15:30 Unbreakble
Kom förbi Dammen och testa ett av 2018 års hinder och var med och gär Unbreakable 2019 till det bästa racet hittills.
 
Vid Dammen
kl. 12:30-13:15 Häng med ut och jogga
Nybörjare till proffs, alla är välkomna.

Ledare: Elbert Karlsson
 
Samling vid fontänen, Universum
kl. 12:30-12:50 Core - bålträning med IKSU
Drop-in. Kräver ej ombyte!

Ledare: Anna-Karin Hedin
 
Vid Dammen
kl. 12:55-13:15 Zumba med IKSU
Droppa in och dansa loss! Kräver ej ombyte!

Ledare: Anna-Karin Hedin
 
Vid Dammen
kl. 13:30-14:30 Löpteknik - lär dig springa rätt och lätt
Få råd kring din löpning av löpexpert och friidrottstränare Anneli Johansson samt fystränare Stefan Sandlund. Inga förkunskaper krävs.
 
Campus arena fotboll, Löparbanorna bakom Polishögskolan
Hela v.37

Fri entré Gym/gruppträning* Umeå Sport och Motion
Deltagande på gruppträningsklasser gäller i mån av plats och bokas på plats vid ditt besök. All gästträning sker under våra bemannade receptionstider. Gruppträningsschema, öppettider samt receptionernas öppettider finns www.usm.nu. Varmt välkomna!

* i mån av plats

USM Utopia, Navet, Marieberg

Hela
v.37

Fri entré gym/simning/boll- och rackertsporter samt gruppträning* IKSU Sport och IKSU Plus

Läs mer om: Prova på vecka IKSU Sport, IKSU plus under v. 37

* i mån av plats
 
IKSU Sport & IKSU Plus
September ut!

Skoj på hoj!
Hitta runt i Umeå på cykelsadeln och med en modern orienteringskarta som hjälp.

Mer info i Umeå OKs monter i Lindellhallen
Året runt! Hälsa PÅ campus-orientering - Gång på gång!
Promenadorientera runt campus i jakt på Rosa, Stig och Runa. Karotor hämtas i Umeå OK:s monter i Lindellhallen den 12 september samt på Idrottshögskolans kansli övriga dagar.

Hälsa på campus karta

 
Året runt! Walk and talk!
Testa de olika promenad-mötesslingorna som Lokalförsörjningen har tagit fram tillsammans med Studenthälsan. 20, 30 eller 60 mintuters promenad med start vid bron över Dammen.

Karta: Walk and talk slingor
 

Program Hälsa på campus 2018-09-12

Program Hälsa på Campus in english 2018-09-12

För personal och studenter på annan ort 2018-09-12

Mot uppvisande av anställd-/studentkort alternativt antagningsbevis gäller fri träning vid följande anläggningar under 2018-09-12.

Lycksele - Step In (mellan kl. 10-14)

Luleå - Mitt Livs Stil

Skellefteå - 360 City

Sollefteå - Aquaarena

Sundsvall - EGO

Örnsköldsvik - 1Life

Östersund - Sportsgym (mellan kl. 11-19)

Ytterligare orter kan komma att bli aktuella. Saknar ni någon ort/anläggning? Vänligen kontakta Tove Mårs med önskemål.

Medverka i Hälsa på campus

Idrottshögskolan vill genom projektet Hälsa på campus samverka med enheter/institutioner på Umeå universitet som har kompetens inom området fysisk aktivitet och hälsa. Syftet är att ta fram ett inspirerande och intresent program för aktivitetsdagarna med t.ex. föreläsningar, workshops, fysiska aktiviteter eller helt andra idéer.

Idrottshögskolan efterlyser härmed institutioner och enheter som vill bidra med punkter i programmet den 12 september 2018 eller fettisdag 5 mars 2019. I stort eller smått, alla idéer eller förslag är välkomna.  

Fundera över på vilket sätt kan just Er institution/enhet kan bidra till ny kunskap, inspiration eller motivation kring fysisk aktivitet och hälsa för personal och studenter vid Umeå universitet och kontakta Tove Mårs. 


Rektor Hans Adolfsson låter hälsa:

Foto: Elin Berge

"Som rektor är jag stolt över att Umeå universitet är en arbetsplats som sätter medarbetare och studenters hälsa i fokus. Därför vill jag uppmuntra till aktivt deltagande under Hälsa på campus för alla som har möjlighet och har tillåtelse av prefekt eller motsvarande".

Kontaktinformation Hälsa på campus

Välkommen att kontakta:

Pernilla Eriksson
Projektledare Hälsa på campus
Idrottshögskolan, Umeå universitet
907 87 Umeå
Tel: 090-786 55 29
Mobil: 070-527 15 26

Tove Mårs
Projektadministratör Hälsa på campus
Idrottshögskolan, Umeå universitet
907 87 Umeå
Tel: 090-786 88 50

Initiativtagare och medspelare Hälsa på campus

Initiativtagare

Idrottshögskolan (Utbildningsråd)

Medspelare

Kårerna:

Umeå studentkårUmeå Medicinska StudentkårUmeå naturvetar- och teknologkår (NTK)

Program och deras studentföreningar:

Tränarprogrammet

Idrottsvetenskapliga programmet IV-FöreningenFysioterapeutprogrammetFYSS
Andra medspelare inom Umeå universitet:

Studentcentrum/StudenthälsanPersonalenhetenKommunikationsenhetenIdrottslabbet
Företagshälsovården:

Företagshälsovården Feelgood Tvistevägen
Andra organisationer/föreningar:

IKSUUmeå Sport & MotionTry it out mässanDen Svenska klassikern
Projekt:

NordInCKRAFT