HeadlineImage

Prestationsteam

Du som elitidrottsstudent med ett RIU-avtal (potentiella/aktuella landslagsidrottare) har möjlighet att ta del av Idrottshögskolans Prestationsteam som ett stöd i din prestations- och personliga utveckling.

Idrottshögskolans Prestationsteam ger dig möjlighet till:

IDROTTSMEDICINSK SUPPORT

Från och med vecka 3 2018 kommer Eva Tengman och Ulrika Aasa från institutionen Samhällsmedicin och rehabilitering att finnas som fysioterapeuter.

Funktionell rörelseanalys (FMS), förebyggande skadeprevention samt behandling vid överbelastningsskador och vid akuta skador. Bokningsbara tider hos Eva och Ulrika, måndagar och onsdagar mellan klockan 08:00-11:00 samt drop-in tid mellan kl. 11:00-11:30. För bokning av idrottsmedicinsk support kontakta Anna-Karin Eriksson, enhetsadministratör vid Idrottshögskolan.

Eva Tengman, leg. fysioterapeut

Eva Tengman är leg. fysioterapeut sedan 20 år tillbaka och arbetar som lektor på fysioterapeutprogrammet. Evas kliniska erfarenhet är förebyggande och behandling av besvär från rörelse- och stödjeorganen och hon har arbetat inom primärvård, ortopedi, på IKSU samt med långvarig smärta. Hennes forskningsområde är främre korsbandsskador där hon har ett speciellt intresse av mätning av fysisk kapacitet och knäfunktion. Hon har erfarenhet av att mäta styrka, rörelseanalys samt funktionella tester.

Ulrika Aasa, leg. fysioterapeut
Ulrika Aasa, leg. Fysioterapeut

Ulrika Aasa är leg. fysioterapeut och docent på fysioterapeutprogrammet. Forskar inom idrottsmedicin med speciellt fokus på skadeförebyggande och prestationshöjande träning. Inom ämnet fysioterapi ligger fokus på rörelseanalys av vardags- och idrottsrelaterade rörelser och rörelse-utförandets koppling till smärta och funktion. Hon har mångårig vana av att bedöma muskuloskeletala rörelsedysfunktioner. Ulrika samarbetar med fysioterapeuterna på Norrlandskliniken där hon också bedriver sin forskning. Har med sin forskargrupp vunnit prestigefullt internationellt pris för en studie om hur träning bör bedrivas för att på bästa sätt minska ländryggsbesvär. 

TESTER I UNIVERSITETETS IDROTTSLABB

Kroppsscanning i DEXA, grenspecifika fysiologiska tester, styrke- och konditionstester samt uppföljning av testerna av Stefan Sandlund, Fystränare vid Idrottshögskolan. 

För bokning av tester i Idrottslabbet, kontakta Stefan Sandlund.

KOSTRÅDGIVNING

Ewa-Carin Sehlstedt, dietist

Kostrådgivning för prestation och hälsa hos Ewa-Carin Sehlstedt, dietist.

För bokning av kostrådgivning kontakta Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan.

IDROTTSPSYKOLOGISKT STÖD

Afsaneh Moharer, psykolog

Idrottspsykologiskt stöd hos någon av våra psykologer Carin Vretsjö samt Afsaneh Moharer. De jobbar med faktorer som påverkar mående och prestation kopplat till din idrott.

För bokning av idrottspsykologiskt stöd kontakta Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan. 

STUDIEVÄGLEDNING/KARRIÄRSAMTAL

Tove Mårs, Dubbla karriärer koordinator

För bokning av studie- samt karriärsamtal kontakta Tove Mårs, Dubbla karriärer vägledare, Idrottshögskolan. 

STUDENTHÄLSAN

Studenthälsan ger dig stöd i frågor kring din fysiska, psykiska och psykosociala hälsosituation. Studenthälsan har fokus på hälsofrämjande och förebyggande arbete. Verksamheten är ett komplement till landstingets hälso- och sjukvård. Besök hos Studenthälsan är kostnadsfria.

Drop-in till sjuksköterska tre dagar i veckan (måndag-onsdag kl. 12:00-13:30) och kurator två dagar i veckan (torsdag-fredag kl. 12:00-13:30).

Mer information gällande Studenthälsans Drop in


Sidansvarig: Idrottshögskolan

Utskriftsversion

Välkommen att kontakta:

Vid frågor kring Idrottshögskolans Prestationsteam är du välkommen att kontakta:

Pernilla Eriksson,
Biträdande föreståndare Idrottshögskolan/
Projektledare Riksidrottsuniversitet, Umeå universitet

Idrottshögskolan, Umeå universitet
907 87 Umeå
Tel: 090-786 55 29
Mobil: 070-527 15 26

Kloka tankar från Kent Lindahl, Riksidrottsförbundet

"Det sårbara självet"

"Finns inget som är så viktigt som att investera i sig själv. En känsla för sig själv (självkänsla), ett troende för sig själv (självförtroende), att lita på sig själv (självtillit), att bli snäll till sig själv (självsnäll). Vad kan vara viktigare? Klumpen i magen. Att etablera en trygg anknytning till sig själv. Vi skyddar oss själva; kapitulerar, undviker och överkompenserar. Vill ofta se den enkla lösningen. Det grundlösa tipset. Att få må bra i sig själv och växa i sig själv är grunden till att MÅ och NÅ toppen. Till att bli en vinnare i det korta och långa loppet. Elitidrottare som tar hjälp att gå "bakom" sig själva, som jobbar med sin personliga utveckling i kombination med sin prestationsutveckling, går det allra bäst för. Får ibland höra "Kent, nu står jag inte i vägen för mig själv längre". Jag följer mina elitidrottare, de jag jobbat och jobbar med. Ser skillnaden. "Under ytan finns alltid svaren där i botten av oss själva" (Uno Svenningsson). Att lyckas som elitidrottare. Att få nå sina drömmar och mål. Kära elitidrottare; spring inte från dig själv! Sök inte de enkla lösningarna! Investera i dig själv! Det är inte en kostnad utan en investering för livet!"

Kent Lindahl, Riksidrottsförbundet, ansvarig Riksidrottsuniversiteten