Till umu.se

Välkommen till Idrottshögskolan!

Idrottshögskolan (IH) vid Umeå universitet har som huvuduppdrag att samordna och utveckla utbildning och forskning samt verka för samverkan och innovation inom det idrottsvetenskapliga fältet.

Riksidrottsförbundets system med riksidrottsgymnasier och nationella idrottsutbildningar har utökats med riksidrottsuniversitet. Umeå universitet utsågs hösten 2015 som ett av landets tre första Riksidrottsuniversitet. Sedan januari 2013 har Idrottshögskolan vid Umeå universitet som huvuduppdrag att samordna och utveckla utbildning och forskning samt verka för samverkan och innovation inom det idrottsvetenskapliga fältet. Idrottshögskolan samordnar utbildningar som har relevans inom idrottsområdet såväl programutbildningar som friståendekurser. Idrottshögskolan har ett nätverk med samtliga idrottsforskare som finns inom Umeå universitetet och idrottsforskning bedrivs inom ett tiotal olika institutioner och finns i dag inom samtliga fakulteter, främst inom ämnena idrottspedagogik, idrottspsykologi och idrottsmedicin.

Inom verksamheten finns fyra kompetens- och utvecklingscentrum i samarbete med Umeå Kommun och respektive specialidrottsförbund (SF), Innebandy, Skidor (längd) Orientering samt Friidrott. Idrottshögskolan arbetar även i nära samarbete med de idrottsföreningar som har elitidrottsverksamhet i Umeå kommun.

Ett av idrottshögskolan uppdrag är även att samordna samtliga elitidrottsstudenter som finns vid Umeå universitet oavsett vilken utbildning de väljer att gå. Idag har idrottshögskolan det bredaste utbildningsutbudet och flest studenter inom idrottsområdet i Sverige. Vi har som målsättning att bli Skandinaviens ledande idrottshögskola och har under perioden tagit stora steg på vägen mot att bli en ledande idrottshögskola i Skandinavien! Visionen fungerar som en ledstjärna för Idrottshögskolans verksamhet - att vi kollektivt inom Umeå universitet strävar framåt, vill utvecklas och bli bättre.

Idrottshögskolans kansli hälsar Dig välkommen till höstterminen 2017!

Aktuellt

Idrottshögskolan söker vikarierande forskningssamordnare 50%

Forskning Vikariatet som forskningssamordnare är en visstidsanställning på halvtid (50 %) med start så snart som möjligt och till en början t.o.m. 2018-06-30.

Utredning Idrottslabbet

Samverkan Inför Idrottsmedicinska enhetens flytt år 2019 diskuteras olika alternativ till Idrottslabbet lokalisering och organisation.

Höstmöte för Svensk förening för tester inom idrott och hälsa arrangeras i Umeå

Samverkan Idrottslabbet och Idrottshögskolan arrangerar höstmöte för Svensk förening för tester inom idrott och hälsa under dagarna 30 november - 1 december. Temat för årets höstmöte är Hälsa!

Nyheter från Idrottshögskolan

Idrottslabbet och Idrottshögskolan värdpar för Höstmöte med temat hälsa

2017-11-22
Höstmöte arrangeras av Svensk förening för tester inom idrott och hälsa i Umeå med temat Hälsa under dagarna 30 november-1 december. Värd för mötet är Idrottslabbet i samverkan med Idrottshögskolan.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund söker tävlingsrepresentanter till nationella och internationella tävlingar!

2017-11-07
Under 2018 arrangeras Student-SM och Student-VM i en rad idrotter och under 2019 arrangeras Student-SM samt Vinter- och Sommaruniversiaden (Student-OS). Sveriges Akademiska Idrotts¬förbund söker nu personer som vill representera förbundet och engagera sig under tävlingarna.

Konferens om idrott och astma

2017-11-07
Den 5 december är Idrottshögskolan medarrangör av konferensen Idrott och astma som arrangeras i hörsalen på Östersunds sjukhus.

Umeåforskare beviljas projektmedel från Vetenskapsrådet

2017-11-06
Charlotte Häger, professor vid Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering samt forskare inom Idrottshögskolans nätverk, beviljas 6 750 000 kronor i projektbidrag från Vetenskapsrådet.

Fler nyheter

Kalendarium


Idrottsframgångar bland våra elitidrottsstudenter

2017-03-16

OUC-student VM-guldmedaljör

2017-02-20

Elitidrottsstudent Markus Zdolsek årets manliga polospelare

2017-02-13

EM-framgångar för Umeåstudenter

Hela listan

Kontaktinformation

Idrottshögskolan
Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Iksu sport

Tel:  090-786 67 29

Kontaktformulär